Sinds de jaarwisseling van 2020 / 2021, het jaar dat de corona pandemie begon, ben ik gestart met het bakken van oliebollen met zuurdesem. Als je ooit een zuurdesem oliebol hebt geproefd zal je, tijdens het eten van een traditionele oliebol, de typische gist smaak direct herkennen en dat bedoel ik niet positief. Inmiddels zijn mijn oliebollen daarom niet meer weg te denken onder familie en vrienden en bak ik traditiegetrouw iedere oudjaarsdag oliebollen voor wie ze maar eten wil.
Vegan zuurdesem voor de perfecte oliebol
Omdat er in 2020 nog geen plantaardige zuurdesem oliebol recepten te vinden waren is onderstaand recept ontstaan uit een samenvoeging van meerdere andere recepten gecombineerd met mijn eigen inbreng. Zuurdesem is een welbekend rijsmiddel voor brood maar is dus ook heel geschikt voor oliebollen.
Geniet ervan en, als je ze ook gaat bakken eind december, alvast een gelukkig nieuwjaar toegewenst!
Vegan zuurdesem oliebollen
Equipment
- 1 beslagkom
- 1 grote (hapjes)pan
- 1 temperatuurmeter
- 1 ijsschep
Ingredients
- 500 gram (patent)bloem
- 250 gram plantaardige melk
- 250 gram bier of bruiswater
- 150 gram actieve (volkoren) zuurdesem
- 10 gram zout
- 30 gram plantaardige boter zacht, bijna gesmolten
Vulling
- 300 gram rozijnen
- 75 gram krenten
- 200 gram appels idealiter Jonagold
Bakken
- 2 liter neutrale plantaardige olie bv. zonnebloemolie of arachideolie
Instructions
Avond van te voren
- Voed je desem zodat er voldoende is voor de rest van het recept.150 gram actieve (volkoren) zuurdesem
- Wel de rozijnen en krenten voor 10 á 15 minuten.300 gram rozijnen, 75 gram krenten
- Laat de gewelde rozijnen en krenten de hele nacht in een vergiet uitlekken.
Op de dag zelf
- Mix de bloem, melk, en de helft van het bier en desem voor een minuut of 5.500 gram (patent)bloem, 250 gram plantaardige melk, 250 gram bier, 150 gram actieve (volkoren) zuurdesem
- Wanneer je merkt dat het deeg sterker (lees: moeilijker te mixen) wordt voeg je de boter en zout toe en meng dit in een minuut of twee door het deeg.30 gram plantaardige boter, 10 gram zout
- Ten slotte voeg je beetje bij beetje de rest van het bier toe en mixt dit tot een beslag.
- Wanneer je een glad beslag hebt kan de vulling worden toegevoegd, mix dit niet maar spatel het voorzichtig door het beslag heen.300 gram rozijnen, 75 gram krenten, 200 gram appels
- Laat het beslag nu afgedekt met een vochtige doek, deksel of huishoudfolie voor 6 uur op een warme plek rijzen.
Voorbereiding bakken
- Giet een half uur voor je start met bakken de olie in de pan en laat deze langzaam warm worden, controleer af en toe de temperatuur, de olie moet rond de 175-180 graden zijn voor het bakken.
- Als de olie op temperatuur is en het beslag ongeveer in volume verdubbeld kunnen we starten met bakken!2 liter neutrale plantaardige olie
Oliebollen bakken
- Het is erg belangrijk om het beslag een keer "door te slaan", dit doe je door met een lepel of spatel een paar keer het deeg om te slaan zodat de lucht er uit is. Doe je dit niet dan zuigen de oliebollen zich vol met olie tijdens het bakken.
- Doop de ijsschep (of twee lepels) in de hete olie.
- Schep een mooie bol uit het beslag en laat het voorzichtig in de olie glijden.
- De oliebollen zullen vanzelf draaien wanneer de onderkant gaar is, soms kunnen ze echter een beetje hulp gebruiken.
- Wanneer de oliebol egaal bruin is (na circa 8 minuten) haal je ze met een schuimspaan uit de olie, laat even kort uitlekken boven de pan en leg ze daarna op een met keukenrol bedekt bord.
- Wanneer ze voldoende zijn afgekoeld is het tijd om aan te vallen, eet smakelijk!
Geef een reactie